Característiques de Catalunya

Símbols nacionals: 

Himne de Catalunya. 

L’himne de Catalunya és conegut amb el nom de: 

Els segadors”.  Prové d’una cançó popular de segle XVII que parlava de la guerra dels catalans contra el rei castellà  Felip IV. 

Els camperols van voler sortir de la misèria i el sotmetiment en què es trobaven. 

Tot i que en el segle XIX la cançó  va adquirir  el caràcter d´himne nacional de Catalunya ,no  va ser fins  al 25  de febrer de 1993  que el Parlament  de Catalunya  la va declarar himne nacional  per llei. 

L’escut i la bandera”

L’escut de Catalunya té quatre barres vermelles sobre fons groc. Hi ha una llegenda que n’explica l’origen. La narració tracte d’un personatge important de la història de Catalunya, el comte Guifré el Pilós, que va viure durant el segle IX i va poder reunir sota el seu poder una bona part dels comtats del territori que actualment forma Catalunya. Tot i que depenia del rei franc, va començar a actuar com un rei independent i, a partir de ell els seus descendents van  obrar com si fossin reis de Catalunya, fins que és van independitzar totalment de la monarquia Francesa. 

Segons la llegenda, quan Guifré el Pilós va ser ferit en una batalla, el rei franc va mullar la ma en la sang  de la ferida  i va passar els dits per sobre l’escut  daurat de Guifré,  de manera que si van marca quatre barres vermelles. 

La bandera catalana, anomenada popularment Senyera, està basada  en aquest escut. Ja hi  ha constància històrica de la seva existència en el sepulcre romànic de Ramon Berenguer II, comte de Barcelona, mort al 1082, de manera que és un dels escuts més antics d’Europa. 

la bandera de catalunya
Font: https://verne.elpais.com/verne/2017/09/20/articulo/1505916117_254378.html

“LA DIADA NACIONAL “  

L´ 11 de setembre de 1714 Catalunya va partir una  derrota  important: el rei Felipe V de Castella  va aconseguir  ocupar Barcelona i va posar fi a la gerra de successió . Aquest fet va significa  la derrota de las forces catalanes , que estaven encapçalades per Rafael Casanova i donaven suport a  Carles   d’Àustria  com a pretendent a la corona hispànica.  A partir d’aleshores  , la Generalitat de Catalunya va ser abolida i l’autogovern , prohibit . A  finals de segle  XIX es va començar a  commemorar aquesta diada, amb ofrenes florals al monument de Rafael Casanova. 

Aquestes manifestacions van ser totalment prohibides durant el franquisme i els anys posteriors (1939-1978) un cop acabada la dictadura del general Franco, es van tornar a permetre les celebracions públiques de la diada. 

L’any 1980, el parlament de Catalunya va declarar oficialment l’onze de setembre com a festa nacional de Catalunya. 

Hi ha altres símbols que, tot i no ser oficial, són reconeguts popularment per la societat catalana: Sant Jordi com a patró, la sardana com a dansa representativa, la muntanya de Montserrat com a centre de la cultura catalana, els castellers com a manifestació de la cultura tradicional i popular… 

Imatge de St. Jordi.
Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és catalanss-768x1024.jpg
el drac de sant jordi. font de producció pròpia
el drac de sant jordi. font de producció pròpia
La Sardana.
Font: https://www.inspai.cat/Inspai/ca/imatge/648155/Ball+de+sardanes+a+Palamos

Montserrat.
Font: https://www.barcelona-tourist-guide.com/es/visita/montserrat-espana.html

LA GENERALITAT

La Generalitat és la institució que organitza políticament l’autogovern  de Catalunya . Està format pel Parlament, el Consell  Executiu o govern, el president de la Generalitat i les altres institucions que  l’Estatus de autonomia i les lleis estableixen. La Generalitat  va instaurar  al any 1359 iva exercí las seves funcions fis el 1714, en que es va abolir. El 1931 es va restaurar, però l’any 1939  va tornar ser anul·lada . El 1977 es va recupera amb la democràcia  i el nou estat. 

L’edifici del palau de la Generalitat s’ha anat transformant des del segle XV. La seva façana, per exemple, es d’estil renaixentista i va ser dissenyada per l’arquitecte Pere Blai.

Font: https://www.spain.info/es/lugares-interes/palau-generalitat-catalunya/

 

Sectors de Catalunya 

SECTOR PRIMARI 

El sector primari comprèn les activitats que es dediquen  a obtenir recursos directament de la natura. Inclou l’agricultura, la ramaderia, la pesca, la mineria i l’explotació dels boscos. A Catalunya un 2% de la població ocupada es dedica a aquest sector. 

SECTOR SECUNDARI 

El sector secundari inclou les activitats industrials i de la construcció. El 24% de la població ocupada Catalana està en el sector secundari. 

SECTOR TERCIARI 

El sector terciari agrupa totes les activitats econòmiques que no produeixen bens materials, sinó que proporciona serveis als ciutadans, com ara el comerç, els transports, la sanitat, els mitjans de comunicació…  

A Catalunya, el sector terciari és el més important, ja que hi treballa el 74% de la població ocupada. 

els sectors a catalunya. Imatge extreta de  http://www.vallfogonina.cat/industria-lactia/sector-primari/